Înlocuitor pentru Qualified®

Înlocuitor pentru Qualified®

Care este alternativa la testul prenatal?

Testele de screening prenatal

Testele de screening prenatal sunt concepute pentru a vă oferi informații referitoare la sănătatea genetică a fătului dumneavoastră. Dacă înțelegeţi posibilitățile de screening, puteți lua o decizie bine informată cu privire la varianta de test Qualified® cea mai potrivită pentru dumneavoastră. Medicul ginecolog vă va oferi informații suplimentare despre variantele de testare.

Testele de screening prenatal:

  • Evaluează riscul pentru anumite afecțiuni în sarcină
  • Nu prezintă nici un risc pentru sarcină
  • Testele se pot face începând cu a 10-a săptămână de sarcină
  • Sunt urmate de teste invazive suplimentare, dacă este necesar un diagnostic final

Testul prenatal Qualified®

Testul Qualified® este un test de screening sigur pentru determinarea trisomiei cromozomilor 21, 18 și 13. Totodată poate oferi informații despre ceilalți cromozomi, precum și despre alte anomalii genetice structurale (microdeleții și duplicaţii). De asemenea, testul poate fi folosit și pentru determinarea sexului bebelușului și a eventualelor anomalii apărute în numărul de cromozomi sexuali (X, Y).

Testul prenatal Qualified®

În cazul unui rezultat pozitiv (prezență anomalie) la testul prenatal Qualified®, la recomandarea medicului ginecolog trebuie efectuate proceduri invazive pentru a confirma rezultatele. În funcție de vârsta sarcinii, sunt disponibile următoarele metode:

Biopsia de vilozităţi coriale CSV

Biopsia de vilozități coriale este o procedură de diagnostic invazivă în care este prelevată, cu un ac lung, sub control ecografic, o probă de țesut placentar fetal (vilozități coriale sau foliculi). Laboratorul de genetică preia apoi acea probă de țesut pentru analiza cromozomilor. Această procedură se poate face după săptămâna  a 10-a de sarcină, până în săptămâna a 13-a de sarcină. Riscul de avort spontan după efectuarea acestei proceduri este de la 1/140 până la 1/4500.

Biopsia de vilozităţi coriale CSV

Amniocenteza

Utilizându-se un ac lung, sub ghidaj ecografic, este colectat lichid amniotic din jurul fătului. Celulele fătului prezente în acel fluid sunt apoi analizate într-un laborator genetic. De obicei, procedura se efectuează între săptămână a 15-a și a 20-a de sarcină. Riscul de avort spontan în cazul amniocentezei este de la 1/160 până la 1/9000.

Amniocenteza

Cordocenteza

Cordocenteza este o procedură invazivă prin care se prelevează o probă de sânge fetal din cordonul ombilical. Se face în scopul stabilirii unui diagnostic final (dacă analizele prenatale, ecografia expertă sau amniocenteza nu pot determina diagnosticul corect) sau dacă aţi întârziat amniocenteza. În situații rare, se efectuează și pentru analiza cariotipului genetic (verificarea aspectului și numărului de cromozomi). Se face după săptămâna a 20-a de sarcină. Procedura durează de la 30 până la 60 de minute. Complicaţiile pot apărea în 1-3% din cazuri.

Cordocenteza

Sign In