Cele mai frecvente întrebări

Cele mai frecvente întrebări

Începând cu care săptămână de sarcină se poate face testul prenatal Qualified®?

”Mă numesc Milica Kovjenić, sunt biochimist specializat în medicina de laborator - master în Farmacie. În ultimii cinci ani de activitate în cadrul laboratorului Bio Save, mi-am concentrat interesul profesional exclusiv spre diagnosticul prenatal. În ciuda educației continue și a urmăririi celor mai recente tendințe mondiale în domeniu, pe parcursul sarcinii am avut numeroase întrebări pentru medicul meu ginecolog referitoare la anomaliile genetice și de dezvoltare ale fătului. Respectând liniile directoare și recomandările clare ale profesiei, testarea neinvazivă permite tuturor femeilor însărcinate, inclusiv mie, să avem o sarcină mai confortabilă și fără griji. Voi încerca să vă răspund la toate întrebările! În cazul în care aveți întrebări suplimentare care nu se află pe site-ul nostru, mă puteți contacta direct la e-mail: milica.radovac@biosave.rs. Mie și echipei mele ne va face plăcere să vă oferim răspunsuri clare la toate întrebările!”

Care femei însărcinate pot face testul Qualified®?

  • Sarcini unice
  • Sarcini gemelare
  • Sarcini prin procedura FIV (fertilizare in vitro)
  • Sarcină cu ovule donate

Unde se face testul?

Testele Qualified® sunt realizate la laboratoarele noastre partenere din Spania și Italia

Cât timp trebuie să aștept rezultatul testului?

Vă comunicăm rezultatul în termen de 3 până la 5 zile lucrătoare, din momentul  în care proba ajunge la laboratorul de testare.

Cât de precis este testul Qualified®?

Folosind tehnologia bazată pe cffDNA (cell-free  fraction DNA), testul prenatal Qualified® poate identifica peste 99,9% dintre sarcinile cu sindrom Down. Statistic, testele de screening pentru sindromul Down (Dublu și Triplu Test) pot omite până la 15% dintre sarcinile cu sindrom Down.

Testul prenatal Qualified®, comparativ cu testele statistice prenatale pentru sindrom Down, oferă mult mai puține rezultate fals pozitive, ceea ce înseamnă un nivel redus al nevoii pentru teste invazive, precum amniocenteza.

Testul prenatal Qualified® este un test de screening. Rezultatele pozitive trebuie confirmate cu teste de diagnostic precum amniocenteza, biopsia de vilozități coriale sau cordocenteza.

Este Qualified® un test sigur pentru mamă și făt?

Da, este vorba de o simplă prelevare de sânge, în orice moment al zilei, indiferent de alimentele, băuturile sau suplimentele consumate.

Cum pot să știu dacă testul Qualified® este testul potrivit pentru mine?

Testul prenatal neinvaziv este necesar pentru toate femeile însărcinate care vor avea 35 de ani sau mai mult în momentul nașterii. De asemenea, se recomandă femeilor însărcinate care au avut avorturi spontane sau un făt cu anomalie genetică într-o sarcină anterioară. Acest test este recomandat și gravidelor cărora le este frică de proceduri invazive precum amniocenteza sau biopsia de vilozități coriale.

Este recomandat testul Qualified® pentru sarcinile FIV (fertilizare in vitro) ?

Da, testul Qualified® poate testa şi sarcinile concepute prin fertilizarea in vitro.

Un rezultat normal al testului înseamnă că bebeluşul va fi complet sănătos?

Nu există niciun test prenatal care poate garanta că bebelușul va fi complet sănătos. De asemenea, niciun test nu testează toate anomaliile genetice ce pot apărea la făt. Consilierea de specialitate este necesară atât înainte, cât și după testare, cu o examinare ecografică periodică obligatorie efectuată de către medicul ginecolog competent.

Cum funcționează testarea prenatală Qualified®?

În sângele femeii însărcinate, pe lângă ADN-ul acesteia, se află şi fragmente din ADN-ul placentei acesteia, în curs de dezvoltare. Testul prenatal Qualified® analizează tocmai aceste fracții fetale pentru a determina starea de sănătate genetică a fătului și pentru a exclude cu mare siguranță posibilitatea apariției sindroamelor Down, Edwards și Patau, precum și a altor anomalii pe alți cromozomi, microdeleții și duplicaţii.

Care este diferenţa dintre testul prenatal Qualified® şi alte teste de screening pentru sindromul Down?

Testul prenatal Qualified® oferă răspunsuri clare încă din primul trimestru de sarcină, după o simplă prelevare de sânge. În general, celelalte teste de screening pentru sindromul Down se efectuează mai târziu pe parcursul sarcinii și necesită mai multe vizite la medic. Riscul se estimează prin combinarea mai multor parametri nespecifici. Unii parametri reprezintă vârsta femeii însărcinate, alții măsuri ecografice sau concentrația de free-bhcg (gonadotropina corionică umană (hCG) sau hormonul sarcinii) și de PAPP (proteina plasmatică asociată sarcinii). Testele statistice de screening pe parcursul primului trimestru de sarcină sunt asociate cu o rată fals pozitivă de până la 5%. 

Testul prenatal Qualified® folosește o metodă unică de analiză a ADN-ului (cfDNA), combinată cu controlul calității, pentru a obține un procent de reușită a testării de peste 99%, cu o rată de rezultate fals-pozitive mai mică de 0,1%..

Trebuie să iau în considerare testul Qualified® dacă am vârsta sub 35 de ani?

Da. Asociațiile medicale profesionale internaționale susțin opțiunea testării prenatale neinvazive pentru toate viitoarele mame, indiferent de vârstă.  Qualified® a fost și este ales în continuare de către femei cu vârsta peste dar și sub 35 de ani. Statistic, majoritatea bebelușilor cu sindrom Down sunt născuți de mame cu vârsta sub 35 de ani, deși riscul apariției sindromului Down este crescut la gravidele cu vârsta peste 35 de ani.

Când pot face testul Qualified®?

Se poate efectua începând cu săptămâna a 10-a de sarcină, prin prelevare și analiză genetică a sângelui matern.

Aștept gemeni. Pot să fac un test prenatal Qualified®?

Testul prenatal Qualified® se poate face și în cazul sarcinilor gemelare, în versiunile Qualified® 45, 180 și 360. În aceste cazuri, interpretarea sexelor bebelușilor se realizează după cum urmează: dacă există un cromozom Y, înseamnă că cel puțin un bebeluş este de sex masculin, iar dacă nu este înregistrată prezența cromozomului Y, ambii bebeluși sunt fetiţe.

Sign In